Dark Mode: Το μέλλον προβλέπεται σκοτεινό!

Blog Post

000000000

Το Dark Mode είναι αναμφίβολα πιο εντυπωσιακό και περισσότερο επωφελές για την υγεία, ενώ δίνει και την αίσθηση του μοντέρνου

Αν κάθε φορά που σερφάρετε στο Ίντερνετ νιώθετε πως τα πάντα… σκοτεινιάζουν, μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι! Με τις περισσότερες εφαρμογές και ιστοσελίδες να δίνουν πλέον την επιλογή για ενεργοποίηση της “Σκοτεινής Λειτουργίας”, πολύς είναι ο κόσμος που την προτιμά για διάφορους λόγους. Το μαύρο φόντο, βέβαια, δεν είναι καινούρια ανακάλυψη. Ορισμένοι ίσως θυμούνται κάποια από τα πρώτα προγράμματα υπολογιστή (τότε που οι Millenials δεν είχαν ακόμη γεννηθεί) που προβάλλονταν σε μαύρο αρχικά και αργότερα σε μπλε πλαίσιο. Όταν χρειάστηκε οι υπολογιστές να γίνουν πιο εντυπωσιακοί και τα γραφικά περισσότερο “ζωντανά” επιστρατεύτηκε το λευκό κυρίως, όπως και ορισμένα βασικά χρώματα, τα οποία και κυριάρχησαν. Επίσης, το μαύρο φόντο δεν είναι καινούρια μόδα. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως νέο trend εδώ και καιρό, ωστόσο πρόσφατα έχει καθιερωθεί στις προτιμήσεις πολλών χρηστών. Το θέμα, λοιπόν, είναι αν το Dark Mode έχει καμία σημασία ή είναι απλά ζήτημα προτίμησης.

Σκοτεινή Λειτουργία σημαίνει καλύτερος ύπνος

Ένα βασικό πλεονέκτημα του σκούρου φόντου είναι πως ξεκουράζει και χαλαρώνει τα μάτια, σε αντίθεση με το λευκό που τα κουράζει και κρατά τον οργανισμό σε εγρήγορση, καθώς εμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη να ενημερώσει τον οργανισμό ότι νύχτωσε και είναι ώρα να πάμε για ύπνο. Για αυτό η χρήση κινητών τηλεφώνων για μεγάλο διάστημα της μέρας (και, κυρίως, της νύχτας), ιδιαίτερα με λευκό φόντο και έντονη φωτεινότητα, έχει συνδεθεί στενά με πολλές περιπτώσεις αϋπνίας, πονοκεφάλων και προβλημάτων ύπνου. Αν δοκιμάσετε να μπείτε σε ένα σκοτεινό ή μισοσκότεινο δωμάτιο και ξαφνικά ανοίξετε μια οθόνη ή παρατηρήσετε τον μπροστινό σας όταν ελέγχει το τηλέφωνό του στον κινηματογράφο, θα καταλάβετε πόσο έντονο είναι το φως που εκπέμπεται. Παλιότερα δε μας ενδιέφερε και τόσο πολύ, τώρα όμως που υπάρχουν αρκετοί που περνούν ακόμη και τη μισή μέρα τους μπροστά από μια οθόνη έχει ιδιαίτερη σημασία. Ειδικά, αν πρόκειται για αναγνώστες βιβλίων σε μορφή e-book ή pdf, δεν είναι αμελητέο το να μπορούν να το κάνουν χωρίς να ταλαιπωρούν τα μάτια τους, με τις εφαρμογές ψηφιακής ανάγνωσης να έχουν την πρωτοκαθεδρία σε επιλογή “Σκοτεινής Λειτουργίας”. Επομένως, πέρα από τις προσωπικές επιλογές είναι και θέμα υγείας.

Σκοτεινή Λειτουργία σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας

Αν το παραπάνω δε σας έπεισε, υπάρχει και ένας ακόμη πολύ σημαντικός λόγος και αυτός σχετίζεται με τη μεγαλύτερη ανησυχία που βιώνει καθημερινά ο σύγχρονος άνθρωπος: τη στάθμη της μπαταρίας του κινητού του τηλεφώνου. Με την ευρύτατη, πλέον, διάδοση των οθονών OLED (που πετυχαίνουν καλύτερη αντίθεση λευκού-μαύρου και “καθαρότερα” επίπεδα μαύρου) το πραγματικό Dark Mode έγινε εφικτό προς όφελος της λειτουργίας του τηλεφώνου. Με το Dark Mode ενεργοποιημένο η συσκευή καταναλώνει έως και 60% λιγότερη μπαταρία, χωρίς να είναι απαραίτητο να μειωθεί η φωτεινότητα για εξοικονόμηση. Από τη στιγμή που πολλοί είμαστε δέσμιοι των ορέξεων της μπαταρίας μας ή δεν κάνουμε βήμα χωρίς power bank, το παραπάνω ποσοστό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο! Ειδικά με την Apple να ακολουθεί το παράδειγμα των συσκευών Android και να μειώνει τη χρήση LCD οθόνης περνώντας στις νέες OLED, πρόκειται ξεκάθαρα για καλά νέα για τις μπαταρίες και το χρόνο ζωής τους.Η λειτουργία Dark Mode

Η Σκοτεινή Λειτουργία δεν είναι πάντα καλή

Βέβαια, δεν γίνονται όλα ρόδινα, όταν κάνουμε τη μεταστροφή στη “Σκοτεινή Λειτουργία”. Το βασικό της μειονέκτημα είναι πως σε συνθήκες επαρκούς ή δυνατού φωτισμού, ειδικά όταν υπάρχει άφθονο φως από τον ήλιο, είναι πολύ πιθανό να μη διακρίνουμε καλά τι υπάρχει στην οθόνη. Σε εκείνη την περίπτωση η απενεργοποίηση της σκοτεινής λειτουργίας είναι η καλύτερη επιλογή και αποτελεί, παράλληλα, το λόγο για τον οποίο το Dark Mode δεν αποτελεί στοιχείο του σχεδιασμό, αλλά επιλεγόμενη ρύθμιση, καθώς μπορεί να χρειαστεί να εναλλάσσουμε μεταξύ on και off ή να επιλέξουμε η εναλλαγή να γίνεται αυτόματα, ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες φωτισμού. Επίσης, αν προσπαθούμε να διαβάσουμε ένα κείμενο με μικρά γράμματα ή χωρίς επαρκές ζουμ σε “Σκοτεινή Λειτουργία”, μπορεί να κάνουμε κακό στα μάτια μας και να προκαλέσουμε αστιγματισμό, όπως η “Φωτεινή Λειτουργία” σχετίζεται με την ανάπτυξη μυωπίας.

Που μπορώ να έχω Dark Mode;

Οι περισσότερες εφαρμογές και προγράμματα πλέον περιλαμβάνουν επιλογή για “Σκοτεινή Λειτουργία”. Πρόσφατα έγινε διαθέσιμη και για Windows 10, ανοίγοντας τις “Ρυθμίσεις”, επιλέγοντας “Εξατομίκευση” και στη συνέχεια “Χρώματα”. Εκεί υπάρχει η “Επιλογή προεπιλεγμένης λειτουργίας εφαρμογής” που μπορεί να μετατραπεί από Ανοιχτόχρωμο σε Σκούρο. Ανάλογη επιλογή προσφέρεται και στους δημοφιλέστερους browsers, όπως το Chrome, το Safari ή το Firefox, αλλά και στις κυριότερες εφαρμογές συνομιλίας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Viber, το Skype, το Whatsapp και κυρίως το Facebook Messenger. Όσον αφορά τα social media, η αρχή έγινε με το Twitter, ενώ γρήγορα ακολούθησαν το Facebook (στην έκδοση Lite και στη συνέχεια μόνο για ορισμένους χρήστες της κανονικής εφαρμογής) και το Instagram. Στην ενεργοποίηση της “Σκοτεινής Λειτουργίας” στις εφαρμογές της, όπως το Gmail ή το Play Store, προχώρησε και η Google, το ίδιο συνέβη με το Outlook της Microsoft, το YouTube και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό, ενώ φυσικά υπάρχει η δυνατότητα γενικότερης μετάβασης σε Dark Mode από τις “Ρυθμίσεις” του smartphone.

Να προτιμήσω τη Σκοτεινή Λειτουργία ή όχι;

Η τελική ετυμηγορία στο δίλημμα μεταξύ Σκοτεινής και Φωτεινής Λειτουργίας δεν μπορεί να είναι άλλη από το “Εξαρτάται”. Η κατάλληλη λειτουργία όσον αφορά το φωτισμό εξαρτάται από τις συνήθειες και τις προτιμήσεις του καθενός στη δική του καθημερινότητα. Το Dark Mode, όμως, είναι αναμφίβολα πιο εντυπωσιακό και περισσότερο επωφελές για την υγεία με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα για τη χρήση του Ίντερνετ, ενώ δίνει και την αίσθηση του “μοντέρνου”. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι να υπάρχει ισορροπία και προσαρμοστικότητα.

Το άρθρο ανήκει στη κατηγορία Blog. Πατήστε για να δείτε παρόμοιες δημοσιεύσεις μας.


Αυτό το άρθρο έχει γραφτεί από την ομάδα της WebGrab η οποία κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα.

Εάν θέλετε να αντιγράψετε ή να εκτυπώσετε αυτό το άρθρο παρακαλούμε ακολούθηστε τους κανόνες εδώ "LINK"



Απάντηση