Το Ίντερνετ είναι στο κινητό!

Blog Post

000000000
  • Τελευταία ενήμερωση στις 02 07 2021

Σήμερα, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων τελευταίας γενιάς, σε όλον τον κόσμο, έχουν ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια και αναμένεται να είναι πάνω από 3 δισεκατομμύρια γύρω στο 2020

Σε περίπτωση που δεν το έχετε διαπιστώσει ήδη, όλος ο κόσμος μας βρίσκεται μέσα στην παλάμη του χεριού μας. Διασκέδαση, δουλειά, γνώση και έρευνα, όλα γίνονται πλέον από το κινητό μας. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, προτιμάμε να αντικρίζουμε την οθόνη του από την παρέα μας (που κατά πάσα πιθανότητα, αν και βρίσκεται μαζί μας, κάνει ακριβώς το ίδιο!). Αυτό, για κάθε επαγγελματία που έχει τη δική του ιστοσελίδα, σημαίνει πολύ απλά πως πρέπει να διευρύνει τις δυνατότητές της και για τους φανατικούς των κινητών τηλεφώνων, των οποίων τα ποσοστά βλέπουμε να αυξάνονται συνεχώς.

smartphone-cafe-arkas-asteio
Και η Google αγαπά το κινητό τηλέφωνο

Από το 2015, η Google ενσωμάτωσε αυτήν την τάση στον τρόπο που εμφανίζει τις αναζητήσεις, προωθώντας τις ιστοσελίδες που έχουν γίνει mobile friendly. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει πως όσοι έχουν έκδοση για κινητά τηλέφωνα ή έχουν φροντίσει η ιστοσελίδα τους να μην έχει πρόβλημα όταν εμφανίζεται σε smartphone θα ανέβουν στα αποτελέσματα. Και, φυσικά, όσοι δεν έχουν προνοήσει για κάτι ανάλογο θα πέφτουν και θα πέφτουν…

Πρακτικά, αυτή η στάση έχει τη δικαιολογία της. Όταν ψάχνω κάτι από το κινητό θέλω να ενημερώνομαι εκ των προτέρων ποια ιστοσελίδα θα εμφανίζεται σωστά στην οθόνη μου και σε ποια θα χρειαστώ μεγεθυντικό φακό! Η τεχνολογία μάς έχει προκαλέσει την κακή συνήθεια να τα θέλουμε όλα έτοιμα στο πιάτο μας και ο παραμικρός κόπος να μας ενοχλεί. Και με το δίκιο μας. Γιατί να ανοίξω το site του Α για να αγοράσω κάμερα και μετά από 3 επίπονες ώρες να έχω καταφέρει να δω 2 μοντέλα; Θα πάω στον ανταγωνιστή του που έχει application για smartphone ή tablet και σε 2 λεπτά είμαι έτοιμος. Το θέμα είναι πρακτικό, αφού ο χρόνος είναι χρήμα!

Ίντερνετ και smartphone σε όλο τον κόσμο!

Σήμερα, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων τελευταίας γενιάς, σε όλον τον κόσμο, έχουν ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια και αναμένεται να είναι πάνω από 3 δισεκατομμύρια γύρω στο 2020, ενώ όσοι προτιμούν tablet αριθμούν πάνω από 200 εκατομμύρια αυτή τη στιγμή! Οι υπολογισμοί για τον παγκόσμιο πληθυσμό το 2020 κάνουν λόγο για 7,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, επομένως τα ποσοστά χρηστών smartphone θα εκτοξευτούν από 27% σε 40%! Ορισμένοι, μάλιστα, υπολογίζουν ακόμη και 6 δισεκατομμύρια χρήστες smartphone μέχρι το 2020!

Στην Ευρώπη, ο πληθυσμός είναι πάνω από 740 εκατομμύρια (μπορείτε να το ελέγξετε εδώ), με τους κατόχους smartphone να ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια (240 μόνο στη Δυτική Ευρώπη!). Σχεδόν ένας στους δύο, δηλαδή. Καθόλου άσχημα για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ειδικά αν σκεφτούμε πως οι κάτοικοι της Ευρώπης (και ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης) δεν πρόκειται να αυξηθούν με τους ίδιους ρυθμούς που θα παρατηρούνται στους χρήστες smartphone. Ήδη, σε αρκετές (δυτικο)ευρωπαϊκές χώρες τα ποσοστά διείσδυσης ξεπερνούν το 60% και η αύξησή τους αναμένεται αλματώδης!

Global-Smartphone-Internet-Social-2016

Αν προσθέσουμε και το γεγονός πως και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από φορητές συσκευές αυξάνεται (το 2015 ξεπέρασαν τους μισούς οι χρήστες που έμπαιναν στο Facebook μόνο από το κινητό), καταλαβαίνουμε προς τα που κινούνται τα πράγματα. Πολύ σύντομα ΟΛΟΙ θα έχουν smartphone και τις αντίστοιχες απαιτήσεις για την πλοήγησή τους στο Ίντερνετ. Και το διαδίκτυο θα είναι πια άμεσα συνυφασμένο με το κινητό τηλέφωνο!

Εφαρμογή της ιστοσελίδας ή Responsive Design?

Οι επιλογές, λοιπόν, που παρουσιάζονται είναι δύο: Εφαρμογή ή Responsive Design. Στην πρώτη περίπτωση δημιουργείτε μία εντελώς νέα έκδοση της ιστοσελίδας σας, αποκλειστικά για κινητά και tablets. Τα κύρια μειονεκτήματα είναι πως απαιτείται η κατασκευή της ιστοσελίδας από την αρχή, όχι, όμως, από το μηδέν. Το περιεχόμενο υπάρχει ήδη. Αυτό που χρειάζεται επιμέλεια είναι η σωστή εμφάνισή του σε μικρότερες οθόνες. Βέβαια, χρειάζεται και ειδική διαχείριση, καθώς μπορεί να παρουσιαστούν διαφορετικά προβλήματα από αυτά που ίσως τύχουν στην “κανονική” ιστοσελίδα σας.

Στην περίπτωση του responsive design, που συνιστά και η Google, προβλέπονται οι διαφοροποιήσεις που χρειάζονται για να προβάλλεται σωστά η ιστοσελίδα σας σε κινητά και tablets, από πριν, ενσωματωμένες στον κώδικα που χρησιμοποιείται για να εμφανίσει την ίδια την ιστοσελίδα. Με αυτόν τον τρόπο δε χρειάζεται να προχωρήσετε σε χωριστές ενέργειες για την ενημέρωση της έκδοσης για κινητά ή να έχετε αντιμετώπιση προβλημάτων σε πολλές σελίδες, με το κόστος (σε χρόνο και χρήμα) για συντήρηση και ενημέρωση να είναι χαμηλότερο. Το κομμάτι που χρειάζεται προσοχή αφορά το να γίνει εξαρχής προσεκτική δουλειά στις τροποποιήσεις και να εμφανίζονται όλα όμορφα και όπως σας αρέσει.

Το Responsive Design κερδίζει το Application

Φυσικά, τα πλεονεκτήματα του responsive design είναι πολλά και διάφορα. Πρώτα από όλα, το κοινό μένει ευχαριστημένο από την εμπειρία του, καθώς όλα εμφανίζονται σωστά και με τον ελάχιστο κόπο από μέρους του. Παράλληλα, το ποιοτικό και… στυλάτο περιβάλλον δεν αφήνει το χρήστη να φύγει, ενώ οι αντίστοιχες εφαρμογές είναι πιο απλές και βασικό στόχο έχουν το να είναι εύχρηστες! Το responsive design μπορεί να είναι ταυτόχρονα εύχρηστο και ευχάριστο. Επίσης, προβλέπονται οι προσαρμογές στην προβολή κάθε ιστοσελίδας σε όλους τους τύπους οθόνης, που σημαίνει πως είστε προετοιμασμένοι για τις περισσότερες περιπτώσεις (με απειροελάχιστες εξαιρέσεις επιστημονικής φαντασίας, όπως τα smartwatch). Καλύπτεται, δηλαδή, με μία μόνο σειρά ενεργειών και η περίπτωση του υπολογιστή και του smartphone και του tablet. Τρία σε ένα, οικονομικά και οργανωμένα.

Το Responsive Design σημαίνει πωλήσεις!

Δεν είναι, λοιπόν, μόνο η Google που πρέπει να ικανοποιήσετε, ούτε ο σεβασμός στον πελάτη που επισκέφτηκε την ιστοσελίδα σας και θέλει να εξυπηρετηθεί ή η δουλειά που ίσως χάσετε… Είναι όλα αυτά μαζί και, αν τελικά πληρείτε τις προϋποθέσεις, το κοινό θα το εκτιμήσει και θα σας ανεβάσει ψηλά. Όχι μόνο στις μηχανές αναζήτησης… Στις πωλήσεις.

Μήπως είναι ώρα να ελέγξετε πόσο φιλική για κινητά είναι η δική σας ιστοσελίδα στην Google και να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες?

Το άρθρο ανήκει στη κατηγορία Blog. Πατήστε για να δείτε παρόμοιες δημοσιεύσεις μας.


Αυτό το άρθρο έχει γραφτεί από την ομάδα της WebGrab η οποία κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα.

Εάν θέλετε να αντιγράψετε ή να εκτυπώσετε αυτό το άρθρο παρακαλούμε ακολούθηστε τους κανόνες εδώ "LINK"



Απάντηση