Το Ίντερνετ μας παρακολουθεί!

Blog Post

000000000
  • Τελευταία ενήμερωση στις 02 07 2021

Ό,τι αναζητούμε στο διαδίκτυο παρακολουθείται και καταγράφεται από την Google, προκειμένου να βελτιωθεί η διαδικτυακή μας εμπειρία.

Είναι φορές που νιώθουμε πως κάποιος βρίσκεται πίσω μας, κάποιος κρύβεται κοντά μας, ακόμη και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι και μας παρακολουθεί… Λοιπόν, αυτό είναι αλήθεια! Ό,τι αναζητούμε στο διαδίκτυο παρακολουθείται και καταγράφεται από την Google, προκειμένου να βελτιωθεί η διαδικτυακή μας εμπειρία. Δηλαδή, να μας εμφανίζονται διαφημίσεις σχετικές με τα ενδιαφέροντά μας, να μαντεύει η μηχανή αναζήτησης τι θα ψάξουμε και να μας προβάλλονται όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που μας αφορούν. Όλα αυτά, βέβαια, για το καλό μας. Για να βελτιωθεί η εμπειρία της πλοήγησης στο Ίντερνετ και η ταχύτητα επιστροφής αποτελεσμάτων στις αναζητήσεις μας. Φυσικά, αυτά τα στοιχεία χρησιμεύουν και στους διαφημιστές για να υποδείξουν στους ενδιαφερόμενους τι ψάχνει ο κόσμος, πώς το ψάχνει, πώς συμπεριφέρεται στη -διαδικτυακή- βόλτα στις βιτρίνες και όλα τα συναφή. Πιστεύετε πως είναι καιρός να πάρετε μέτρα; Δείτε πώς παρακάτω.

Βέβαια, πριν κάνετε οτιδήποτε, γνωρίζουμε πολύ καλά πως όλοι ενδιαφερόσαστε να ρίξετε μια καλή ματιά στο τι ψάξατε και τι είδατε όλον αυτόν τον καιρό συγκεντρωμένα… Μπορεί, βέβαια, απλά να βρισκόμαστε σε ξένο υπολογιστή, να έχουμε τον Google κωδικό αυτού που έκανε το λάθος να μας τον δώσει και παράλληλα την περιέργεια να μάθουμε τι κοιτούσε στον υπολογιστή του. Και τα δύο γίνονται το ίδιο εύκολα! Ανοίγουμε τη “Δραστηριότητα Ιστού και Εφαρμογών” -βάζουμε φαγητό στο φούρνο, γιατί όταν τελειώσει θα πεινάμε- και πατάμε “Λήψη Αναζητήσεων”. Όταν ικανοποιηθεί η περιέργειά μας και δε θέλουμε να βλέπουμε αυτό το έκτρωμα μπροστά μας κοιτάμε λίγο παραπάνω τη “Διαγραφή Επιλογών” και διαλέγουμε αυτά που δε θέλουμε να φαίνονται πια. Γλιτώσαμε από αυτό το βραχνά και μπορούμε, επιτέλους, να αποβάλουμε το άγχος του “τι θα γίνει αν πεταχτεί ξαφνικά στο σπίτι ένας στρατός πράκτορες και χαζεύουν τον υπολογιστή μου”.

Internet watching

Επειδή, όμως, το κακό έγινε από την αρχή και ορισμένοι ενδεχομένως είστε οι ίδιοι μυστικοί πράκτορες, υπάρχει και η δυνατότητα να σταματήσετε την καταγραφή του ιστορικού αναζητήσεων. Απλά βρείτε κάπου εκεί στο λογαριασμό σας τα “Στοιχεία Ελέγχου Δραστηριότητας” (καλά, εδώ είναι!) και πολύ απλά σταματήστε την παρακολούθηση! Θεωρητικά, τα πράγματα στο εξής δε θα είναι τόσο βολικά και αυτοματοποιημένα, αλλά από το να τρώμε την ψυχή μας, καλύτερα να ξεβολευτούμε λίγο!

Υπάρχει πραγματικά Ανώνυμη Αναζήτηση;

Αν, τώρα, δεν είστε απλά μυστικός πράκτορας από άλλη χώρα, αλλά κατάγεστε από τελείως διαφορετικό πλανήτη και ηλιακό σύστημα, δεν μπορείτε να αφήνετε τέτοια στοιχεία πίσω σας ούτε για μια στιγμή! Υπάρχει και για εσάς η λύση και, μάλλον, εσείς θα προτιμήσετε να κάνετε… την πάπια! Η duckduckgo.com υπόσχεται Πραγματικά Ανώνυμη Αναζήτηση στο διαδίκτυο, για τους άκρως παρανοϊκούς. (Αστειεύομαι, έχετε κάθε ελευθερία είτε να παρακολουθείστε, είτε να κλείνετε τα στόρια). Το παπάκι είναι ο browser που δεν πρόκειται να σας κατακρίνει ποτέ!

Από το 2011, τρία χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας, η παράνοια αυξήθηκε (αστειεύομαι, έχετε κάθε ελευθερία είτε να παρακολουθείστε, είτε να κλείνετε τα παντζούρια) και πολλά εκατομμύρια παρανοϊκών (αστειεύομαι, έχετε κάθε ελευθερία είτε να παρακολουθείστε, είτε να κλείνετε τα πόρτες, παράθυρα και κλειδαρότρυπες) χρησιμοποιούν πάπια κάθε μέρα για να κάνουν την ανάγκη τους, καθώς όσον αφορά στην αναζήτηση πληροφοριών περί ανάγκης πρόκειται. Φυσικά, αν καλομάθατε σε αυτόματη συμπλήρωση, σχετικά αποτελέσματα ανάλογα με την περιοχή (όταν γραφόταν το κείμενο δεν είχαν, τώρα έχει για την εκάστοτε χώρα) και τα σχετικά, ξεχάστε τα! Είπαμε: ΔΕΝ παίρνουν τα στοιχεία μας αυτοί…

Βέβαια, θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα όταν ψάχνουμε στο Internet έναν χριστιανό άνθρωπο (#politically correct) να κάνει μερεμέτια και τα αποτελέσματα να ξεκινούν από επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη Αθήνα (είπαμε… όταν γραφόταν το κείμενο δεν είχαν αποτελέσματα ανάλογα με την περιοχή), και ένα εφτάωρο scroll down αργότερα να είμαστε ακόμη στο New Jersey Κορωπί… Τότε δε νομίζω να νιώθετε και τόσο χαρούμενοι με τον εαυτό σας, αλλά αυτό είναι το τίμημα.

Τίμημα που πληρώνει από την τσέπη της η ίδια η πάπια, καθώς είναι φειδωλή στις διαφημίσεις, οι οποίες τοποθετούνται στις πιο “εμπορικές” αναζητήσεις και εγγυάται το πολύ μία διαφήμιση ανά εμφάνιση αποτελεσμάτων κι όχι κάτι που μοιάζει πιο πολύ με πανηγυράκι σε απομακρυσμένο χωριό το Δεκαπενταύγουστο… Από τα θετικά αυτό είναι το θετικότερο, ειδικά για όσους έχουν κουραστεί να βλέπουν τον browser να μετατρέπεται σε συνεχή διαφημιστική καμπάνια κάθε πολυεθνικής!

Digital Κλειδαριά
Μπορώ να αποκρύψω τα δεδομένα μου ΚΑΙ να κρατήσω τις ανέσεις μου;

Για να το κάνουμε πιο λιανά, οι επιλογές μας είναι 2:

-Εναλλακτικά, παίρνουμε μερικά ηρεμιστικά, για να μην το πολυσκεφτόμαστε πως όσο γρήγορα και να σβήσουμε το ιστορικό μας, τα ίχνη μας θα έχουν καταγραφεί. Αν δεν μπορείς να αποφύγεις κάτι, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το απολαύσεις…

Καλό είναι να βάλουμε καλά στο κεφάλι όλοι πως, από τη στιγμή που χρειαζόμαστε κάποιον τρίτο, είτε είναι περιηγητής (browser) είτε είναι εφαρμογή (application) για να περιηγηθούμε και να διασκεδάσουμε στο Ίντερνετ, πρέπει να κάνουμε και θυσίες. Σίγουρα τα προσωπικά δεδομένα του καθενός είναι υπερπολύτιμα (κάτι που ξέρουν και όλες οι μεγάλες εταιρείες) και πάντα θα ανησυχούμε για το πώς οι συναλλαγές μας θα γίνονται με ασφάλεια, αλλά είπαμε: Σε όλα τα καλά πράγματα υπάρχει και το ανάλογο τίμημα.

Το άρθρο ανήκει στη κατηγορία Blog. Πατήστε για να δείτε παρόμοιες δημοσιεύσεις μας.


Αυτό το άρθρο έχει γραφτεί από την ομάδα της WebGrab η οποία κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα.

Εάν θέλετε να αντιγράψετε ή να εκτυπώσετε αυτό το άρθρο παρακαλούμε ακολούθηστε τους κανόνες εδώ "LINK"



Απάντηση